Slam Poetry Budapest

Közösség

 

Lépj be Facebook és Iwiw csoportunkba!
Írj egy üres levelet erre az email címre, és felkerülsz a hírlevelünkre, ahova havonta 1-2 értesítő levelet küldünk a rendezvényekről.
A szervezőknek ide küldhetsz levelet.

Utolsó kommentek

Támogatóink

Networked Blog

Címkék

Címkefelhő

2011.06.20. 20:13 Kám4

Slam Poetry Budapest 33

Eltelt újabb három hónap, krisztusi korba léptünk, így ismét találkozunk a Mika Tivadar mulatóban június 25-én, szombaton, a szokásos SPB keretében. A havi téma a válság. A megszokáshoz híven most is lesz 10szavas verseny, open mic, sör, és hangulat. Mindenkit várunk szeretettel!

Szólj hozzá!

Címkék: válság slam mika tivadar


2011.06.12. 12:20 Kám4

Szeged slammel

Szólj hozzá!

Címkék: szeged slam poetry


2011.06.06. 11:23 Kám4

Vasárnap

Most vasárnap kerül megrendezésre 16.00 -tól a Gödörben az Athe Sam - Itt vagyunk!! Roma Összművészeti Fesztivál keretében az Athe S(l)am Poetry . Téma sz egyedüllét, együttérzés és a szolidaritás.  Az esemény házigazdái Zeek Peti és Bárdos Deák Ági. 

Fellépők:

Ludditák (Tita és Móki)
Falcsik Mari

Marian Benkovic aka Bene (SK)
Jónás Tamás
Bencsik Ádám aka Ponza
Gábor Tamás aka IndianA
Müller Péter

Érdemes benézni!

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál roma gödör slam poetry sam összművészeti athe


2011.05.31. 15:04 Kám4

vérfrissítés

Sziasztok!

Új adminként megpróbálom kicsit felpörgetni a blogot, mert nagyon elcsendesedett az utóbbi időben, annak ellenére, hogy rengeteg rendezvény zajlik folyamatosan. Egy kis áttekintés a közelmúltról, a teljesség igénye nélkül:

2011 március 26-án szülinapoztunk a Mika Tivadar mulatóban. Az esemény nagyon jól sikerült, a közel egy órás csúszás ellenére teltházat produkáltunk.

2011 április 14-én a Corvintetőn csaptak össze slammerek és kortárs költők a Margó fesztivál keretében. A hely itt is megtelt, és nagyon jó érzésekkel gazdagodva tántorogtam haza.

2011 május 9-én Rock Slam Poetry tartatott a Hunnia Bisztróban.

2011 május 12-én az EurópaPontban volt egy slam est, azonban nézők hiányában a hangulat igen családiasra sikeredett.

2011 május 15-én Százhalombattán az ifjúsági művészeti fesztiválra csepegtettünk egy kicsit a slam poetryből, ami meglehetősen sok érdeklődőt vonzott.

 

A sor a jövőben is folytatódik, június 12-én vasárnap a Gödörben, június 25-én szombaton a Mika Tivadar mulatóban, június 29-én pedig a Millenárison lesz slam.

Szólj hozzá!

Címkék: slam poetry kám4 2011 05 31


2011.03.10. 22:45 Preko

SPB 3. születésnap

Régi arcok, megszokott menet... Új helyszín, díjak, torta - 3 éves a Slam Poetry Budapest!

2008 januárja óta átéltünk sok mindent sok mindenkivel a Slam Poetry Budapesteknek helyet adó Kőleves pincéjében. Most nem csak a születésnap apropójából, de az alkalmak ritkulásából kifolyólag is rendhagyó esttel készülünk nektek, veletek! Ezúttal a közeli Mika Tivadar Mulatóba tesszük át a székhelyünket.

- A téma e hónapban: ÉBREDÉS. Egyfordulós verseny, három perc limit, a közönség pedig pontoz.
- A tíz szavas versenyhez a helyszínen gyűjtünk ötleteket.
- Az open mic alatt szabad a mikrofon mindenki számára.
- A díjkiosztó keretében a könyvjutalmak mellé meglepetést is kapnak olyanok, akik velünk voltak már a kezdetekkor, a legtöbb tíz szavas versenyt nyerték, a legtöbb dokumentációt készítették az estről, vagy épp a legtöbb kilométert utazták, hogy eljussanak hozzánk.

A születésnapi tortából nem csak a díjazottak és a fellépők kapnak, hanem minden jelenlévő, szóval 2011. március 26-án szombaton 19.00-tól a Mika Tivadar pincéjében (1075 Budapest, Kazinczy utca 47., pár méterre a Kőlevestől) mindenkit szeretettel várunk:
+ aki régóta nem járt nálunk
+ aki állandó tagja a körnek
+ aki néha csak benézett hozzánk
+ aki most ismerkedne meg a stílussal.

Részvételedet jelezd a Facebookon!

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap slam ébredés mika tivadar


2011.02.16. 14:23 Preko

Roham Slam február 25-én

 

Szólj hozzá!

Címkék: verseny roham


2011.01.02. 12:30 Preko

Slam Poetry 2010

A 2009-es évértékelő kapcsán megfogadtam, hogy minden évben tartunk egy ilyen számvetést, hogy lássuk merre halad a slam poetry és mi várható az új évben.

Idén minden eddiginél több slam esemény került megrendezésre, melyek nagy része a nyári hónapokra összpontosult. A slampoetry.hu eseménylistája szerint 2010-ben 75 slam poetry rendezvény volt országszerte, azaz átlagosan 5 naponta járhattunk slamre, míg 2009-ben erre majdnem két hetet kellett várni. Ennek az lett az eredménye, hogy a sok egyedi, komolyabban hirdetett esemény mellett jelentőségüket vesztették a rendszeres klubestek. Veszprémben sajnos meg is szűnt a havi slam klub, és a budapesti klubest esetén is a ritkításon gondolkodunk.

Voltak persze új kezdeményezések is: 2010-ben Szeged, Debrecen, Szarvas és a szlovákiai Gúta közönsége először találkozhatott a slam poetry műfajával, valamint szeptemberben három magyar városba is ellátogatott Bob Holman, a legendás amerikai slammer és szervező.

2011 hasonló lendülettel indul, hiszen január 8-án új slam sorozat indul a Millenárison, és reméljük sok színvonalas esemény lesz idén is. Az már biztosan kijelenthető, hogy a rendezvények száma elérte a kritikus tömeget, rengeteg emberhez eljut a stílus, úgyhogy mostmár tényleg csak rajtatok, slammereken, múlik hogy mire viszitek.

Sikeres új évet mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: slam poetry 2010


2010.12.23. 11:18 Preko

Évzáró slam poetry

Slam Karácsony 2010

2010. december 29. szerda, 19.00
Kőleves vendéglő, VII. Kazinczy u. 35. (Dob utca sarka)
 
Ha kipihentétek a karácsonyi fáradalmakat és fel tudtok kelni a bejglivel tömött bendőtökkel, akkor 29-én szerdán gyertek a Kőlevesbe, hogy idén utoljára slameljünk egyet a pincében 19 órai kezdettel. Az ehavi téma a fogadalom, utána szabad a mikrofon és versenyzünk is - a múlt hónapról maradt bőven a Télapó könyvcsomagjában! ;-)
 
Várunk tehát szerdán 19 órától!

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony slam kőleves


2010.11.20. 23:37 Preko

Vissza a kezdetekhez

Novemberben vasárnap slamelünk! Mi is meg vagyunk zavarodva ettől a tavaszi időjárástól, de az időpont-változtatásnak nem ez az oka. Törzshelyünket, a Kőleves pincéjét november utolsó szombatján egy szerelmes pár ünneplő hangulata tölti be, ezért november utolsó vasárnapjára adott is a kötött téma: esküvő. Más módosítás ígérjük nem lesz, úgyhogy az est folyamán szabad lesz a mikrofon mindenki számára (open mic) és szokásunkhoz híven tolunk egy laza tíz szavas versenyt is, mert abból mindig még jobb hangulat keveredik.

November 28-án vasárnap várunk tehát a Kőleves étterem (Dob-Kazinczy sarok) pincéjébe 19.00-ra felfegyverkezve kíváncsi szemekkel, nyílt fülekkel és ha van kedv, bátorság és idő, akkor szöveggel is!

Szólj hozzá!

Címkék: slam kőleves


2010.11.04. 16:05 Preko

Interjú a Kossuth rádióban

Múlt szombaton az MR1 Kossuth Rádió Mentés Másként című műsorában Hajdú László stand-up comedy előadó mellett Závada "Újonc" Péter és Daniel Brownwood volt a vendég, és a stand-up comedy és slam poetry viszonyát járták körbe.
A műsor meghallgatható az MR1 weboldalán.

1 komment

Címkék: slam kossuth comedy standup poetry újonc mr1 daniel brownwood


2010.10.29. 14:04 Preko

Szombat este Kőleves

Ó igen, itt az október vége, ráadásul az utolsó szombat is elérkezett, és igen, lesz Slam! Mert miért is ne lenne?!? Mi is nehezen ocsúdunk fel az igen sűrűnek bizonyult szeptember után (Színházi évadnyitó, Budapest Slam 3 ésatöbbi), de stagnáló lelkesedéssel kezdünk neki az őszi/téli időszaknak. Most szombaton tehát összejövünk a Kőlevesben, tolunk egy laza open mic-ot, amikor mindenkinek szabad a mikrofon, lesz tíz szavas verseny, hogy kioszthassuk a könyvet meg a pólót, és lesz kötött téma is, ha sikerül addig írnotok a témában: recept(tor). Minden persze fordított sorrendben…

Szombaton tehát 19.00-kor találkozunk a Kazinczy és a Dob utca sarkán lévő Kőleves étterem pincéjében, hogy elbúcsúztassuk az októbert, hogy együtt köszöntsük az őszt, hogy nyerjünk még gyorsan egy órát a visszaállítás előtt és, hogy megint valami jó dolog menjen bele a fülünkbe.

1 komment

Címkék: slam koleves


2010.09.22. 10:31 Preko

Szeptember vége

Túl vagyunk a III. Évadnyitó Színházi Fesztiválon, ahol egész nap a standunkon, este pedig a Rómeó Alteregue c. előadással népszerűsítettük a SLAMet.
A következő napok még sűrűbben telnek majd, tessék kedvetekre válogatni! Figyelem, szeptemberben nem lesz szokásos Kőleves, mert aznap az A38-on a Budapest Slam 3 kerül megrendezésre!

szeptember 25. szombat, A38 Állóhajó, Budapest, 18.00
Slam performansz és verseny Bob Holmannal (USA) és Samantha Thornhill-lel (Trinidad).
A versenyen indul:
Móki (Ludditák), Tita (Ludditák), Saiid (Akkezdet), Újonc (Akkezdet), IndianA (SPB), Zeek, Ponza, B-Best, Daniel Brownwood és Bárdos Deák Ági. Kisérő zenészek: Sági Viktor - gitár, Sabák Péter - basszusgitár, Boros Levente - dob. Vetítés, látvány: Kiégő Izzók. Moderátorok: Áldozó Krisztián Aldo (magy) és Gyukics Gábor (ang).
http://www.facebook.com/event.php?eid=147704408594646

szeptember 26. vasárnap, Varázskert, Pécs, 16.00
Slam est Budapest tolladalmárai vendégletével:
Süveg Márk (Said), Csider Zoltán (Oriza Triznyák), Gábor Tamás (Indiana), Závada Péter (Újonc)
"Slamesnek áll a világ,vagy a slam-e se áll jól? Ezt döntsétek el ti!"
http://www.facebook.com/photo.php?pid=5612288

szeptember 27. hétfő, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Veszprém, 18.00
Slam est az American Corner (AC) és Veszprém Város Önkormányzatának támogatásában.
Meghívott vendégek: Bob Holman, Samantha Thornhill. Őket a veszprémi slammerek magyar versei vezetik fel.
http://www.facebook.com/event.php?eid=147508295281038

Szólj hozzá!

Címkék: a38 slam bob holman


2010.08.22. 20:41 Preko

Két magyar dobogós a Sziget Slamen, szombaton napsugárkezelés a Kőlevesben

Egy hét sem telt az utolsó slam esemény óta, máris készülhetünk a következőre!


Fotó: Szilágyi Sára (Fidelio.hu)

A Sziget Fesztivál utolsó előtti napján a magyar elődöntőből 13 induló közül öt jutott tovább, a vasárnapi nemzetközi döntőben hazánkat Gábor Tamás (Indiana), Áldozó Krisztián (Aldo), Tengler Gergely (TG), Bárdos Deák Ágnes és Matits István (ID) képviselte. A spanyol-belga-magyar slammerek versenyén volt minden, mi szemnek és fülnek ingere: durva rímek, szókimondás, kiabálás, paróka, fejen landoló víz és lángoló könyv is. Az első négy helyezett között egy újabb pontozásos kör döntött, így lett első helyezett a belga Ami Terrien Francois Lament 30ponttal, aki mögött két magyar slammer, Aldo (27ponttal) és a budapesti slam poetry esték állandó fellépője, TG (25ponttal) végzett.

Az augusztusi slam a nyár utolsó szombatjára esik, a nagy meleg után így aktuálisnak tartjuk a napsugárkezelés témát, amiben várjuk minden slammer asszociációjának kifejeződését az est elején. Ezután szabad lesz a mikrofon és 10+1 szót bedobálva a versenyzés is mindenki számára. Kezdés 19.00-kor, hogy odaérjetek OSG-ről, helyszín a Kazinczy és a Dob utca sarka!

1 komment

Címkék: sziget slam kőleves tg aldo


2010.08.11. 10:16 Preko

Új slam poetry sorozat indul Budapesten

Szeptembertől új havi rendszeres slam poetry est indul Astoria Slam néven Angyal Gyula szervezésében. Az estek minden hónap első hétfőjén lesznek megtartva a Treffort Kertben.

Astoria Slam
 
2010. szeptember 6-tól új szerv épül bele a magyar slam poetry testébe, ez pedig az Astoria Slam. Budapesten, az Astoria Hotel melletti Treffort Kert nevű klub (8.ker., Múzeum körút.4, a Burger King mellett)  ad bázist minden hónap első hétfőjén a verbális rímrohamoknak. A fellépési lehetőséget  Jakab Zoltánnak, a Treffort Kert programszervezőjének köszönhetjük. A slamek várhatóan este fél kilenckor kezdődnek az ELTE-hez tartozó klubban. Angyal Gyula műsorvezetésével szabadulnak majd a közönségre a villámköltészet hazai képviselői, alkalmanként 3 és 5 fő között. A maroknyi fellépő versenként váltja egymást, újra és újra visszatérve. Az egy-másfél órás kötött blokk után a közönség rendelkezésére áll a "szabad mikrofon", hogy a feltüzelt pillanatpoéták élhessenek az önkifejezés eme eszközével. Rajtad áll, hogy a partra szállj, ahol a művészet vet hullámokat. Testbeszéd, szóorkán, lélekhang.
  A kötött blokk max. 5 fős keretébe  Angyal Gyulánál lehet jelentkezni (angyalgyula79@gmail.com), a szabad blokkra elég a helyszínen - csak menj fel a világot jelentő deszkákra. Onnantól már tiéd a szó és a figyelem. Hozd magaddal a barátaidat is! Minden hónap első hétfője a tiéd!
Infó, térkép, étel-italárak, fotók a Treffortról:

 

Szólj hozzá!


2010.07.28. 23:52 Preko

Szombaton nyit a Slam Műhely

Slam Poetry Budapest 27 - fáradtság
2010. július 31. szombat, 19.00
Kőleves vendéglő, VII. Kazinczy u. 35. (Dob utca sarka)


Ilyen slam nyár még sosem volt az országban!

Jó szokásunkhoz híven alaposan kivesszük a részünket a pörgésből. A múlt héten a REC csapatával társultunk, és az Urban Superheroes szuper közönségének mutatta be mesterségét Kám4, Artone, Daniel Brownwood, Aldo, Fülöp Tamás, IndianA, Ponza, Szabó Marci, Tengler Gergely és Id.

Szupersztárok talán még nincsenek a placcon, de a szuperhős a pécsi Aldo, vagyis Áldozó Krisztián lett, aki frappáns és eredeti szövegeivel lehengerelte a zsűrit. A döntő fordulóba Ponza és IndianA jutottak még be, de a Pesten eddig ismeretlen slammer ellen ezúttal nem volt esélyük. Szerencsére rengeteg lehetőségük lesz még idén, hogy nemes bosszút álljanak kivételes szövegekkel.

Lehet, hogy már most buzog bennük a tettvágy, de egy hetet még várniuk kell: A Kőlevesben most nem a versenyen lesz a hangsúly. Kipróbálunk néhány ötletet, ami a blogon megkezdett párbeszédből hullott ki. A változtatások célja, hogy egy kicsit a szakmai/kreatív műhely irányába vigyük a havi slamet.

Meglesz persze a pörgés, az est témája fáradtság, igen, ezt a paradoxont egyértelműen viccesnek gondoljuk. Természetesen Id kedvenc programpontja, a szabad blokk sem marad el, és a jól bevált 10-szavas kreatív szövegíró játékunkat is elővesszük.

Ami újdonság azonban – és talán már rég meg kellett volna csináljuk –, az az egyelőre magunk között csak reflexiós blokknak nevezett felvonás, aminek a lényege a visszajelzés, a feedback, a kritika, a reakció – kinek hogy tetszik.

A slammer bármiről szövegelhet, nincs megkötés, csak egy: addig nem ülhet vissza a helyére, amíg legalább ketten el nem mondták a szövegéről és az előadásáról a véleményüket. Csak az mondhat véleményt, aki maga is fellép. Egyszerű, és reményeink szerint tanulságos és egyben szórakoztató programelemet fogunk most kikísérletezni.

Aztán jövő vasárnap a Bánkitó Fesztiválon vendégszerepel a Slam Poetry Budapest. 14.00-től a workshopon a Bánkitó slam pályázatra beérkezett témákat dolgozzuk fel slam szövegekké, 18.00-tól pedig meg is mutatjuk, mire jutottunk, úgyhogy gyere, ha meg akarod tudni, hogyan kell hangot adni a gondolataidnak! 20.30-tól miénk a Déli Színpad, ahol Slam Poetry versenyt rendezünk: a nevezés díjtalan, a téma nem megkötött, úgyhogy mindenkit sok szeretettel várunk Bánkon augusztus 8-án. A fellépők végleges névsoráról a blogon tájékozódhatsz.
További részletek: http://tekerjatora.hu/hu/programok/muhely/146

Előzetes: Augusztus 14-15. EU Trio Slam a Sziget Fesztiválon. Részletek hamarosan!

Szólj hozzá!


2010.07.27. 10:50 Preko

Szuper közönség, szuper versek, szuperhősök

Pénteken a Tűzraktérben a REC kollektíva ismét kitett magáért és olyan bulit szervezett, amiről még sokáig beszélni fognak. A korábban is tematikus bulijaikról (Tarantino, Szomszédok) elhíresült csapat ezúttal a városi szuperhősök témát választotta. Ide sorolták mindazokat, akik méltatlanul elhanyagolva ténykednek városunkban, mint a street-artosok, gördeszkások, biciklifutárok, de a definíció nyitott volt, bárki csatalkozhatott aki városi szuperhősnek gondolja magát.

TG-nek alacsony volt a pódium (Fotó: Lengyel Linda)

A tűztáncosokkal és divatbemutatóval tarkított buli programjában egy slam poetry verseny is helyet kapott, amelyen a korábbi hónapok slam versenyeinek győztesei léphettek fel, így többek között a szegedi és a pécsi slam szcéna is képviseltette magát egy-egy fővel. A három fordulós kieséses verseny hatalmas sikert aratott, a Tűzraktér udvara megtelt élettel, és hangos üdvrivalgásokkal próbálták befolyásolni az öttagú zsűrit, akik szokás szerint a közönség tagjai közül kerültek ki.

A tíz versenyzőből öten jutottak a második fordulóba: Daniel Brownwood, TG, Ponza, IndianA és Aldo. A hangulat egyre fokozódott, és Aldo hunglish verse akkora sikert aratott, hogy a zsűri számára nem volt kérdés a maximális pontszám kiosztása.

Így Aldo helye biztosított volt a döntőben, míg a második helyen holtverseny alakult ki, így Ponza és IndianA is megmérkőzhetett az utolsó fordulóban. Ponza kezdett, a már-már klasszikusnak számító Krelvtörőjével, ami stabil 9-es pontszámot ért a zsűrinél, majd a pécsi Aldo következett, aki az este folyamán másodszor kapott maximális pontszámot, és ezzel bebiztosította győzelmét. IndianA még becsületből odatette magát és szintén 30 ponttal végzett a döntőben, de az est slam szuperhőse Aldo lett.

Gratulálunk minden versenyzőnek, köszönjük mindenkinek aki eljött, és reméljük még sok ilyen verseny lesz a következő hónapokban, egyre hangosabb sikerrel!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: pécs verseny indiana tűzraktér slam urban ponza superheroes tg aldo daniel brownwood


2010.07.23. 23:59 Id

EU Trio (Sziget) Slam

A jelentkezési időszak nemsokára lezárul: július 25. éjfélig van időtök pályázni egy YouTube-videóval és szöveggel a Prae.hu SLAM oldalán.

Kis segítség azoknak, akik felléptek a Tilos Slam 2010-en, hogy felpakoltuk az egyéni videókat, ezekkel már biztos lehet pályázni.

Maga a Sziget Slam nem is ezen a néven fut, de annyi az érintett, hogy ember legyen a talpán, aki kihámozza a lényeget. Van EU Trio, Prae.hu, Artfilter, de ami a legérdekesebb, az maga - a Medence Csoport fennhatósága alá tartozó - Octopus Összművészeti Helyszín.

Balázs Eszter Anna szervező - aki 8 éve viszi a Sziget Irodalmi Sátrát, illetve 5 éve a Bródy Sándor Alapítvány titkára - volt olyan kedves, és megosztott velünk egy pofás bemutatkozó anyagot az Octopusról, amit akár le is tölthettek.

Kedves Slammerek! Használjátok ki a lehetőséget, hogy egy nyitott, virtigli összművészeti közegben mutathatjátok be magatokat és műveiteket. Biztos van rá 10 percetek a hétvégén. Klikk!

1 komment

Címkék: sziget slam


2010.07.22. 15:12 Id

A szuperhősök már a spájzban vannak

Úgy látszik, a nyomorúságos szójátékok mellé az elhasznált közhelyeket is felvettem a stílustárba, de jók lesztek, és ezt is elnézitek nekem, ugye? Amit most pénteken, július 23-án a Tűzraktérben elétek tárunk, az ugyanis annyira masszívnak ígérkezik, hogy szinte nem is kell reklámozni. Szinte.

 

A REC-es lányokkal és srácokkal együttműködésben a Slam Poetry Budapest szállítja az Urban Superheroes party SLAM programját. Lesz ott még persze Alleycat, Game of SKATE, okos beszélgetés, divatbemutató, parkour, kaszkadőrök, tűzzsonglőrök, még egy Banksy filmet is levetítenek. Ezekről tájékozódhattok bővebben az Urban Superheroes Budapest Tumblr oldalán.


A slam háromfordulós lesz: 10, 5, majd a mindent eldöntő döntőben 2 slammer mérkőzik meg egymással – a dicsőségért, nyereményekért, a lányok kegyeiért, a Hulk jelmezemért, a világuralomért. Utóbbi nem biztos.

 

A slammerek:

 

Antonovits Bence

Artone

Daniel Brownwood

Farkas Roland

Fülöp Tamás

Id

IndianA

Ponza

Szabó Márton

Tengler Gergely

 

Itt egy jó Facebook-esemény.

 

Slam után IndianA barátunk zenél Ozonnal, aztán a hiphopot leváltja a csapatós-veretős elektro (ha jól értem): TMX (Kollektíva), aztán Tolo & Falcao (LavaLava) pakolnak.

 

Gyertek, jó lesz!

 

Szólj hozzá!

Címkék: roland farkas bence indiana tűzraktér fülöp szabó daniel tamás id gergely márton ponza urban superheroes budapest slamantonovits artone brownwood tengler


2010.07.07. 18:30 Preko

EU Trio Slam jelentkezés július 25. vasárnapig

FRISS INFORMÁCIÓ: Jelentkezési határidő meghosszabbítva!

Aki szeretne fellépni idén a Sziget slam poetry versenyén, annak július 25. vasárnapig van ideje jelentkezni a Prae.hu weboldalon. A két nap programja az alábbiakban olvasható.

Augusztus 14. szombat:
EU Trió Slam költészeti fesztivál!
A slam egyre nagyobb teret hódít világszerte. Ez a különleges költészeti versengés magas színvonalon ötvözi az irodalmat az előadóművészettel. A nemzetközi verseny elődöntőjén a legjobb 15 magyar versenyző méri össze tudását, performanszaik témája a Sziget Fesztivál lesz. Gyere, és döntsd el Te, ki a legjobb!
Az est műsorvezetője és sztárvendége Veres Robi McDc, a Csillag születik döntőse! Beatbox: Jammal.

Augusztus 15. vasárnap:
EU Trió Slam költészeti fesztivál döntő!
A performansz-elemeket használó és mindig erős társadalmi érzékenységről tanúbizonyságot tevő költők nemzetközi versenyén a 15 legjobb belga, spanyol és magyar slammer mérkőzik meg a közönség szavazatáért! Versük témája az ivóvíz és a Duna lesz. Belga slam: Claude Io, Cindya Izzarelli, l'ami terrien, neil elliott és Philip Meersman, spanyol slam: Irene La Sen, Dani Orvíz, Bano, Gonzalo Escarpa és Marçal Font Espí.
A magyar résztvevőket a szombati versenyen a közönség választja ki.
Az esten fellép az irodalmi igényű szövegeiről híres Akkezdet Phiai!

Szólj hozzá!

Címkék: sziget


2010.06.29. 11:02 Preko

Hova tart a magyar slam?

Két és fél éve kezdtük Budapesten, azóta több város is csatlakozott és 2010 nyarára eljutottunk odáig, hogy lassan több helyre hívnak minket, mint amennyi belefér az időnkbe, de persze ez hálás feladat. Útközben sokszor feltettük már a kérdést magunknak, hogy jó irányba halad-e ez a dolog, és néhány napja beindult némi diskurzus erről Id bejegyzését követően. Ezekre reflektálnék néhány pontban.

Magyar slam iránya

Lehet hogy váratlan lesz, de nem mindenben értek egyet Iddel. A magyar slam eddig is költőibb, versesebb volt, mint külföldi megfelelői és ez szerintem tökéletesen levezethető a magyar kulturális hagyományból és jót is tesz a műfajnak, hogy van benne magyar jellegzetesség. Viszont azt is fontos látni, hogy a slam külföldön a legnagyobb színházakat is megtölti, a népesség szinte minden rétegét megszólítja, itthon pedig tíz emberből nyolc elfordítja a fejét. Ez nem (csak) azért van, mert a magyar ember kevésbé nyitott, hanem mert a mai magyar slam produkciók nagy része valóban nem nekik szól.

Sokat vitatkozhatnánk a slam definíciójáról, de az biztos, hogy a sikerének az a fő oka, hogy leszállt az elefántcsonttoronyból és úgy formálta a verset, hogy az ne csak a művészeti elitnek, hanem mindenkinek szóljon. Népi költészet vagy népi színpadi beszéd, ha úgy tetszik. Ehhez el kellett dobnia pár dolgot a klasszikus eszköztárból és feláldozta a hétköznapiság és az elsőre-érthetőség oltárán. Mi amatőr költők és rapperek gyülekezeteként valahol a kettő közül indultunk, de az utóbbi hónapokban mindenképp az elefántcsonttorony felé haladunk. Néhány embernek valóban van is ott keresnivalója, mert hiszek abban hogy előbb-utóbb bekerül valaki a magyar költészeti világba és elismert, többkötetes költő lesz. Viszont azt semmiképp nem gondolom, hogy ez a kizárólagos irány amerre menni lehet.

Ha az olimpiai megnyitón tízezrek ünnepelnek egy slam előadást, akkor van ebben másfajta lehetőség is. Nem vagyok elég okos ahhoz, hogy megmondjam hogyan lehet erre a szintre eljutni, de pár ötletem azért van.

  • Sok slam vers végén nincs konklúzió, nem tudni miről szólt, mit akart mondani. Az emberek többsége nem olvas a sorok között. Szeretem ha több jelentésréteg van egy versben, de ha nincs egy alapréteg, amit első hallásra anyukám is megért, akkor megint csak a művésztársak fogják értékelni. Vagy ők sem.
  • A slam színpadi műfaj. Fontos a megírt szöveg, de szerintem még fontosabbak a színpadi dolgok. Hangsúlyozás, mozgás, hatásszünetek, ezekkel szinte alig él valaki. Milyen lenne ha a Dumaszínházban cövekként állva olvasnák fel a poénokat? Ez ugyanaz a kategória. Ha nincs szenvedély és igazi előadás, akkor ez a műfaj soha nem fog eljutni szélesebb rétegekhez.

Szerintem mindenki döntse el, hogy költészeti pályán szeretne érvényesülni, vagy inkább a köznapibb slamet erőlteti, vagy esetleg valamit a kettő között. A Kőlevesben továbbra is teret adunk minden csoportnak, és nem tesszük le a kizárólagos voksot egyik mellett sem.

Sokszor felmerülnek személyes sérelmek is a versenyekkel kapcsolatban. Erre annyit tudok mondani, hogy az ember nem tud objektív lenni olyanokkal kapcsolatban, akiket egy-két éve ismer. Verseket pontozni amúgy is abszurd dolog, úgyhogy tekintse mindenki játéknak. A Kőleves slam tényleg csak egy műhely. Itt lehet gyakorolni, inspirálni egymást, versenyezgetni, együtt dolgozni. Hosszú távon úgyis az a lényeg, hogy ha egy nagyobb rendezvényen kilépsz 50-100 ismeretlen elé, akkor mekkora tapsot kapsz.

7 komment

Címkék: jövő


2010.06.27. 15:41 Id

Slammiség - Urban Superheroes selejtező

Végre egyszer nem kell a magam nevében elnézést kérnem a szójátékért, mert nem én voltam az elkövető. Nevét fedje sűrű homály szevasz TG, mert a júniusi Kőleves pont a homály eloszlatásáról szólt elsősorban. És megvan a két továbbjutónk is: Szabó Márton és Arton. Gratulálunk, július 23-án találkozunk a Tűzraktérben!

Mindig, amikor lehetőségem van a Kőlevesben tartott slamekről beszélni, elmondom, hogy a legnagyobb pozitívuma ezeknek az összejöveteleknek, hogy minden egyes alkalommal van valami extrán jó, valami meghökkentő, meglepő. Egy új arc, egy új vers, egy új hang, ami magával ragad. Most annyival egészíteném ki, hogy a legtöbbször ezek nem a tervezett programban bukkannak fel. Általában a végén, a szabad blokkban, amikor nincs megkötés, nincsenek korlátok, szabályok, pontszámok, zsűri, verseny. Csak a vers van, az előadó meg a közönsége.

Most szombaton igazi verseket hallottam. Bármely korszak bármely ünnepelt költőjének műve mellé bátran odaállítható alkotásokat.
Igazi, szívből jövő, okos ésszel formába öntött, kompromisszummentes véleményt művészien tálalva is hallottam.
Meg egy igazi, istenadta költő tehetséget is hallottam.

Senkit meg nem bántva, szerintem abba az irányba kell menjünk, amit tegnap TG, Tomci és Szabó Marci megmutattak. Mert arra van az inspiráció, és megkockáztatom, arra van a művészet is. Úgyhogy gondolkozzunk közösen a jövőn.

Ebből, meg a két és fél év tapasztalataiból azt a következtetést szűrtem le, hogy megérett a reformra a havi slam a Kőlevesben. Igyekeztem néhány gondolatot összegyűjteni, hogy mit szeretnék:

  • Nyitott platformot, vagyis minden résztvevő számára egyenlő feltételeket, olyan környezetet, ahol a szöveg és az előadás van előtérben, nem a hierarchia.
  • Befogadó közösséget, mert nem szeretném, ha okkal vádolnának belterjességgel. Azért hoztuk létre a Slam Poetry Budapestet, hogy lehetőséget biztosítsunk a szabad verselésre. Ez az alapcél változatlan.
  • Együttműködést, azt szeretném, ha mindenki a magáénak érezné, amit csinálunk. Ennek záloga, hogy beleszólása van abba, hogy merre megy a SPB. Minden jó ötletet igyekszünk megvalósítani. Másképp megfogalmazva: a közös projektekből mindenki többet tanul és többet profitál.
  • Párbeszédet, ez talán a legnehezebb, mindenki máshonnan jön, mást hoz, másfelé megy, és éppen ez a sokszínűség, ami a legnagyobb kreatív potenciált hordozza. Aknázzuk ki, hallgassuk és értsük meg egymást.
  • Kiválóságot, bátran hallgassunk a kritikai érzékünkre, és törekedjünk arra, hogy egyre jobbak legyünk. Teremtsük meg a kereteket, az eszközöket és a módszereket, hogy fejlődhessünk.
  • Őszinteséget magunkkal és egymással szemben. Az automatikus vállonveregetés meg az elhallgatott kritika káros. Hozzuk egymás tudtára az őszinte véleményünket.
  • Célokat, egyéni és közösségi szinten is. Hol szeretnénk magunkat látni mondjuk egy év múlva? Afelé haladunk?


Ti mit gondoltok?

22 komment

Címkék: jövő szabó márton slam tg tomci arton


2010.06.25. 00:53 Id

Slam @ Romlott Hazai, Debrecen

Kicsit lassan mozdulok ezzel a blogírás témával, de egy héten belül megvan a poszt, az is valami. Majd még szorítom lefelé a szintidőt.

Ponza és jómagam a múlt szombaton, június 19-én Debrecenben jártunk slamelni a Romlott Hazai meghívására. Ez volt az első alkalom a városban, hogy élő, magyar nyelvű slamet hallhattak a fejek, úgyhogy a szervezők - akik, ahogy hallom, az ország egyik legfaszább hiphop szervező csapata - sem igazán tudták, hogy mire számíthatnak, de nem stresszeltek rá.

Só Laci egy nagyon kedélyes krúval várt minket a Nagytemplom lépcsőjén, és úgy istenhozott gyanánt előhúzott a cilinderből mély nadrágzsebeiből egy-egy sört a pacsi után, aztán baktattunk. A Perényi 1 nevű klub felé vezető, masszív, másfél perces séta alatt leesett, hogy Debrecen a Múzeumok Éjszakáján jóféle fesztiválvárossá változott: ének, zene, tánc - tudjátok, ami kell az utcán, minden ment.

A hely előtt graffesek fújtak már egész nap, mi már a csaknem kész művekben gyönyörködni érkeztünk. A szerv is odagurult a kéklámpás taxival, de ők is csak gyönyörködtek, mert nem a közterület volt a vászon, hanem frankó táblákra kerültek az ábrák. Ide bökjél, ha videó kell az ábrázatodba. Nem bírok lejönni ezekről a szóviccekről, tényleg bocs.

A hellyel átellenben trónoló Modem előtti téren Maszkura báró és csapata fűtötte a népeket, na meg egy gigant máglya, akiket a cigányos-népzenés-balkános-harmonikás-reppes frivol jazz nem indított annyira be. Ezek nem a fiatal lányok voltak, megsúghatom.

De nem volt időnk a téren bámészkodni, mert vártak ránk a klubban, ahol kiderült, hogy a Kétházközt egyik MC-je is belekóstolna a slambe, és még egy bátor jelentkező akadt, úgyhogy gyorsan meg is született a program. Még felvetődött, hogy kezdjük el a teraszon, és onnan menjünk le a közönséggel együtt, de a hirtelen jött eső keresztülhúzta villámszámításunkat, úgyhogy fél tizenkettő tájban, jó százötven ember előtt színpadra léptünk.

2 komment

Címkék: debrecen hazai slam keleti poetry id romlott ponza membrán kétházközt


2010.06.17. 23:41 Id

Urban Superheroes Slam selejtező

OK, elismerem, nem sok idő maradt, de vegyétek fel a kesztyűt, kedves slammerek!

Július 23-án a Tűzraktérben Urban Superheroes néven okos és dögös bulit szervez a REC csapata. Lesz napközben extrém sport, kaszkadőrök, kerékpár és egyéb testmozgás,  délután beszélgetés nagyvárosi terek használatáról, szubkultúrákról, éjszaka tánc, dj, koncert.

És lesz slam.

Olyan igazi. 10 fő indul, 5 jut be a második fordulóba, 2 a döntőbe. (Témák: nagyvárosi szuperhősök, szubkultúrák, térhasználat.)

Valahogy így gondoltuk:

A versenyzők:
Bencsik Ádám Ponza
Daniel Brownwood
Gábor Tamás IndianA
Matits István Id
Tengler Gergely
+ 2 fő, a Slam Poetry Budapest selejtezőjének döntősei
+ 1 fő, a Slam Poetry Pécs selejtezőjének győztese
+ 1 fő, a Slam Poetry Szeged selejtezőjének győztese
+ 1 fő, a Slam Poetry Veszprém selejtezőjének győztese

A jövő heti összejövetel a Kőlevesben az Urban Superheroes selejtezője lesz. Június 26-án szombaton, 20 órai kezdettel tehát hagyományos slam verseny a Kőlevesben. A két legjobb megszerzi a jogot, hogy fellépjen július 23-án a Tűzraktérben.

Sok sikert!

Szólj hozzá!

Címkék: selejtező slam urban kőleves superheroes


2010.06.17. 00:31 Preko

Slam poetry verseny a Szigeten

A Sziget Irodalmi Sátor spanyol-belga-magyar slam poetry versenyt rendez a Sziget Fesztiválon. Jelentkezni videóval lehet július 11-ig. Részletek az alábbi oldalon.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny sziget


2010.06.06. 21:59 Id

Slam beszél

Először is elnézést kérek mindenkitől a büntető szójátékért, így alakult. Ahogy a Slam Poetry Budapest is alakult szépen az elmúlt két és fél évben, organikusan, kis lépésekben. Kaptunk sok hasznos visszajelzést, láttunk-hallottunk sok izgalmas előadót, megtaláltak minket nyitott, érdeklődő emberek, szervezők (nagy pacsi mindenek előtt a Kőlevesnek, a Tilos Rádiónak és a Bánkitó Fesztiválnak), és beindult valami az országban, amiben úgy érezzük, volt némi részünk. Pedig sosem voltunk igazán profik.

Még most sem vagyunk igazán profik, hogy eladtuk az egészet szőröstül-bőröstül, nem titok, három és fél milliárd forintért. Ezt a posztot már St. Barth-ról írom. Igen jó itt.

1 komment

Címkék: slam