Slam Poetry Budapest

Közösség

 

Lépj be Facebook és Iwiw csoportunkba!
Írj egy üres levelet erre az email címre, és felkerülsz a hírlevelünkre, ahova havonta 1-2 értesítő levelet küldünk a rendezvényekről.
A szervezőknek ide küldhetsz levelet.

Utolsó kommentek

Támogatóink

Networked Blog

Címkék

Címkefelhő

2008.01.22. 00:02 Hugee23

A vers demokratizálása

A sok leírás, és definíciónak álcázott meghatározás alapján a Slam költészet posztmodern performansz költészet, a Spoken Word egy formája; a „slamnek” nevezett költészeti eseményeken költők adják elő saját versüket (ritkán másokét), amit a közönség soraiból véletlenszerűen kiválasztott hallgatók pontoznak – később látni fogjuk, hogy ahogyan a meghatározások, úgy a versenytípusok is változóak, ha egyáltalán versenyről beszélhetünk. A legfontosabb mégis az, hogy a Slam költészet körülveszi egy széles választékát a hangnak, stílusnak, kulturális hagyományoknak, s mindeközben közelíti az írást és az előadáshoz. Bob Holman, a Nuyorican Poets Café egy költő-aktivistája és korábbi slam-mestere egyszer „a vers demokratizálásának” nevezte a mozgalmat.

A Slam költészetet az 1980-as évek közepétől kezdve egyre inkább a vokális előadásmóddal hozták kapcsolatba, a stílusát a hip hop zenéhez hasonlították és gyökerét a Dub költészetben látták (ami egy ritmusos és politizált műfaj.)

Hogy érzékeltessem, mennyire bonyolult a hasonlítás kérdése is, a 2005-ben és 2006-ban megrendezett Individual World Slam bajnokság nyerteseit hozom fel példának, akik közül hárman nem használnak hip hop stílust, de a negyedik már hip hop költőként ismert (annak ellenére, hogy jó néhány verse nem hip hop stílusban íródott). Azt viszont állíthatjuk, hogy azok a költők, akik kiemelkednek a hip hop-ban, sikeresek lehetnek a slam-ben is; habár, a slam-költők a hatásoknak egy sokkal tágabb választékával bírnak.

A slam-költők egyik célja, hogy megváltoztassák az irodalomról elfogadott általános nézeteket, a másik pedig, hogy ledöntsék a korlátokat a költő/előadó, a bíráló és a közönség közt azáltal, hogy utóbbi a pontozáson keresztül dönti el, hogy az utolsó körben kit kíván még hallani.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://slampoetry.blog.hu/api/trackback/id/tr53306650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása