Slam Poetry Budapest

Közösség

 

Lépj be Facebook és Iwiw csoportunkba!
Írj egy üres levelet erre az email címre, és felkerülsz a hírlevelünkre, ahova havonta 1-2 értesítő levelet küldünk a rendezvényekről.
A szervezőknek ide küldhetsz levelet.

Utolsó kommentek

Támogatóink

Networked Blog

Címkék

Címkefelhő

2008.02.08. 22:10 Preko

Slam poetry stílusjegyek

Mivel az eddigi magyar slam poetry eseményeket egy kezünkön meg tudjuk számolni, ezért nyílvánvaló, hogy nagyon kiforratlan dologról van szó kishazánkban. Az óceán túloldalán már két évtizede formálják ezt a műfajt és más európai országokban is több mint 10 éves múltra tekint vissza, így ott már kialakultak a műfajra jellemző stílusjegyek. Ezekből próbáltam összegyűjteni párat, de remélem, hogy a kommentekben ti is segíteni fogtok, hogy tovább bővíthessük ezt a listát.

Először is, a slam poetry egy "versengő előadott költészeti forma" a hivatalos definíció szerint. Ebben minden szónak jelentősége van:
  • 1. A szöveg egy előre megírt vers, mely ritmusra, rímre és más költői eszközökre épít.
  • 2. A mű előadásra készül, így komoly szerepet kap benne a hangsúly, előadásmód, akár színészi elemek is.
  • 3. Külföldön a slam rendezvények szinte kivétel nélkül versenyek, ezáltal az előadók elsődleges célja a közönség tagjaiból álló zsűri meggyőzése, és csak másodlagos az önkifejezés. A forma kialakulásában nagy szerepe van a híres amerikai versenyszellemnek, így ezt európai környezetben talán nem célszerű teljesen átvenni.
Ezek a viszonylag magától értetődő stílusjegyek, azonban vannak olyan további szempontok, melyek sokat javíthatnak egy-egy slam költeményen:
  • 4. Egy verset általában csak egyszer hall a közönség, így mindenképp lennie kell egy olyan jelentésrétegnek, mely már első hallásra is feldolgozható (by Tita).
  • 5. A rappel ellentétben nem kötelező a sorvégi rím. Egyes slam költők alig használnak rímeket, ezáltal a szöveg egyszerűbb, követhetőbb az előadás során.
  • 6. Az előadásba bevonható a közönség is.
Szerintetek mik azok a további stílusjegyek, melyek elkülönítik a slamet a versfelolvasástól és a raptől?

1 komment

Címkék: stílus slam


A bejegyzés trackback címe:

https://slampoetry.blog.hu/api/trackback/id/tr85323929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IndianA_ 2008.02.09. 11:08:08

szerintem a slam előadáson sokkal nagyobb szerepe van az előadónak mint egy rap koncerten, vagy freestyle versenyen. itt nem támaszkodhat az ember semmire csak önmagára és művére, ezért talán ez az egyik legkifejezőbb formája a művészet verbális ágának. Kicsit a stand up comedy-t tudnám hasonlítani hozzá, ami t régen a konferansziék és persze Hofi adott elő csodálatosan, csak akkor még nem így hívták;) ebben a humoros kategóriában is csak a verbális üzenetekkel lehet operálni nincs benne a kabaréban megszokott helyzetkomikum és egyéb elemek. csupán az emberi tényező számít, a humor, az írott mű hatása, és a színészi véna. a slamet én hasonló műfajnak képzelem el, de ugyanugy mint a comedyben a poén, ugyanúgy a slamen a vers hatása létszükséglet..
hajrá
süti beállítások módosítása