Slam Poetry Budapest

Közösség

 

Lépj be Facebook és Iwiw csoportunkba!
Írj egy üres levelet erre az email címre, és felkerülsz a hírlevelünkre, ahova havonta 1-2 értesítő levelet küldünk a rendezvényekről.
A szervezőknek ide küldhetsz levelet.

Utolsó kommentek

Támogatóink

Networked Blog

Címkék

Címkefelhő

2008.01.22. 00:06 Hugee23

A verseny maga

Néhányan a Slam költészetet és a többi modern Spoken Word előadást az 1950-es évek Beat költeményeihez hasonlítják. A költészet szóbeli hagyománya messzebbre nyúlik vissza ennél (erről lesz szó később), de azt mondhatjuk, hogy a Slam-költők egy ősi művészet modern folytatásában vesznek részt.

Széles körben úgy hiszik, hogy a modern Slam versenyt Marc Smith indította el 1984-ben a chicagói Get me high loung-ban. 1986 júliusában a Slam állandó chicagói lakhelyére a Green Mill Jazz Clubba költözött, ahol virágozni kezdett. 1990-ben az első nemzetközi Slam-et a San franciscói Fort Masonben tartották. Mára az USA-beli nemzetközi Slam kb. 75 bejegyzett csapattal büszkélkedik az USA, Kanada és más országok számos részéről. Habár Amerikában kezdődött az egész, a Slam az egész világon elterjedt. Mára kiemelkedő helyszíneket találunk Németországban, Ausztriában, Nepálban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Új-Zélandon és Szingapúrban, valamit Szarajevóban és Boszniában, ahol általában a házigazda a Hard Core nyelvezetű magazin, az Album felelős szerkesztője.

Az ISPT, amit úgy is ismerünk, hogy a Nemzetközi Spoken Word és Költészet Versenye egy másik világméretű költészeti Slam, amit azért hoztak létre, hogy lelkesítse, inspirálja a pozitív Spoken Word és hip hop formát a feminista hip hop nemzet által. Az ISPT elsődlegesen a pozitív Spoken Word-re és a hip hop-ra koncentrál és egy speciális, szemtől szembeni költészeti versenyt hozott létre.

Egy ellen ág, az Anti-Slam kevéssel több, mint egy évtizede kezdte meg útját ugyancsak a keleti oldal déli részén. Egy ilyen Anti-Slamen mindenfajta kifejezésre 6 percet adnak, és minden egyes résztvevő tízből tíz pontot kap a zsűritől. (Ezáltal nincs megmérettetés, mindenki nyer, és elkerülhető a versenyzésből fakadó irigység, esetleges verekedés.)

Versenyfajták


Amilyen definiálhatatlan ez a stílus, annyira sokarcú. Számos fajtája van a fellépők számának, a téma meghatározásán vagy egyéb elemek megkötése miatt. Röviden a következők:

A nyílt slameken
(amit Open Mic-nak is neveznek), ami a legáltalánosabb fajtája a versenyeknek, mindenki nevezhet. Abban az esetben, amikor több a résztvevő, mint a rendelkezésre álló idő, a résztvevőket véletlenszerűen választják ki a jelentkezők listájáról. Ellentétben a meghívásos versenyekkel (Invitational Slam), ahol csak azok nevezhetnek, akiket meghívtak.

A témához kötött Slam (Theme Slam) versenyen a résztevőknek egy előre meghatározott témával vagy műfajjal kapcsolatban kell előadniuk. Ebbe a tematikus Slambe tartozik pl. a Goth Slam, az Erotikus Slam, Homokos Slam, Jóképű srác Slam (Cute boy).

A „halott-költő slameken” (Dead poet slam) a résztvevők elhunyt költők verseit olvassák fel. Ezen a versenyfajtán nincs időkorlát.

Az egy – két – há’ („1-2-3”) versenyen felhasználják az időbeli büntetéseket: első körben 1 perc áll rendelkezésre, másodikban 2, harmadikban három. Kuriózuma, hogy minél jobb vagy, annál több szóhoz juthatsz később, de ehhez már az első körben bizonyítanod kell.

A csapatverseny (team slam) 2 vagy több Slam-csapatból áll, általában (de nem mindig) más-más városból válogatva; mindegyik csapat 4-5 költőből áll. A két-két csapat körönként kiküldi a költőit, hogy egymás ellen mérjék össze tudásukat a győzelem tekintetében. A díj „a hencegés joga.”

A kellék-Slameken (prop-Slam) megengedik az embereknek, hogy mindenféle kiegészítőket és jelmezeket használjanak, amik normális körülmények között a verseny szabályai ellen vannak.

Az egyéni világköltészeti fesztivál (Individual World Poetry Slam) egy 1 hét hosszúságú esemény, amit az USA különböző városaiban tartanak évről évre, melyen az egyéni világköltészet címért folyik a küzdelem.

A középiskolai Slameket az USA-ban a tanárok szponzorálják, és bárki nevezhet. Az iskolák egy kijelölt helyen találkoznak, és ott mérik össze tudásukat. Általában két kört és egy végső kört tartanak.

A „Brit-Slam” még nem kialakult fajta, egy inkább visszafogottabb formája a slamnek és nem arra törekszik, hogy a győztes vigyen mindent, pl. nagy pénznyereményt. A győztesek általában szerény medált/emléktárgyat kapnak vagy egy pár sört. Pl. egy ilyen, 2003-ban megrendezett manchesteri slamen a győztes egy vámpírölő karót kapott.
Azáltal, hogy az előadóknak nem kell küzdeniük a nagy nyereményért, ez a legnyugodtabb slam-forma.

Pontozások a versenyeken
A Slam Poetry versenyeken többféle pontozási rendszer létezik. Ezeket a versenyfajtákat, melyek néha fedik egymást, vagy ellent mondanak egymásnak, csak röviden ismertetem.

1. kieséses rendszerű: hagyományosan 2-4 körig tart és csak bizonyos számú költő vehet rajta részt. A lényege, hogy aki több pontot kap, több ideig szerepelhet. Egy általános formája a kieséses rendszernek a 8-4-2, ami a költők számát jelöli a fordulók során.
Egy meghívásos Slamen ezt a rendszert általában nem használják, így nyújtva a költőknek több lehetőséget a kibontakozásra.

2. idő-büntetéses: ez a megszokott versenyforma. Általánosan 3 perce van egy költőnek, ami után a pontlevonás a limiten túlnyúló idő arányában történik.

3. kellék és jelmez: ez egy speciális versenyfajta, amit néhány Slamen be is tiltottak már, hogy ezzel biztosítsák azt, hogy a résztvevők ne nyerhessenek a ruhájuk vagy a segédeszközük miatt (pl. majom, tangóharmonika). Amennyiben ezt a fajta szabályt szigorúan betartatják, akkor pl. aki egy napszemüveget az előadás közben le- vagy felvesz, azt már kellékként kezelik.

4. pontozásos: A pontozást a közönség soraiból véletlenszerűen kiválasztott hallgatók végzik. E rendszer gyakoribb, bár pontozás nélküli formája, amikor a közönség visszajelzésein dől el, hogy ki lesz a győztes (pl. kinek tapsolnak, kiabálnak hangosabban).

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://slampoetry.blog.hu/api/trackback/id/tr11306652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása