Slam Poetry Budapest

Közösség

 

Lépj be Facebook és Iwiw csoportunkba!
Írj egy üres levelet erre az email címre, és felkerülsz a hírlevelünkre, ahova havonta 1-2 értesítő levelet küldünk a rendezvényekről.
A szervezőknek ide küldhetsz levelet.

Utolsó kommentek

Támogatóink

Networked Blog

Címkék

Címkefelhő

Utolsó kommentek:

Angyal Gyula 2010.11.14. 22:46:11

Én ezt követtem el recept(t)orra, "Vacsoracsata" címmel :-) :

angyalgyula.gportal.hu/gindex.php?pg=12793667&nid=5760370

Bejegyzés: Szombat este Kőleves

Angyal Gyula 2010.11.14. 22:42:47

Slam Poetry a Metropolban :-)

Végre eszembe jutott kiírni, hogy okt.29-én pénteken megjelent ez a cikk a Metropol napilapban:

Vagány művészet: slam poetry

Egy éve, hogy a Metropolban Matits István "Id" negyedik helyezéséről olvashattunk, amit a 1st European Poetry Slam költő-előadói versenyen ért el Berlinben. A slam poetry, magyarítva "villámköltészet" olyan műfaj, amiben a költő a saját maga által írt verset színészi hatásfokon testét, hangját, energiáit belesűrítve adja elő és a közönségben azonnal hat. Érthetetlen elvontság helyett a modern kifejezések és ötletes szleng uralkodik a szövegben, mely akár egy buliról, politikusokról vagy celebekről is szólhat. Ennek a legnagyobb nyilvánossága az olimpiai megnyitó volt, ahol Shane Koyczan költő, slammer adta elő hitvallását Kanadáról We Are More címmel.
Az elmúlt egy évben pedig a slam poetry tarolt. Most nyáron tizenegy ilyen rendezvény is volt hazánkban. Budapest és Veszprém mellett pedig már Szeged és Pécs is rendszeres slam-bázis. Debrecen és Zalaegerszeg szintén csinált slamet. A nyári fesztiválok közül pedig a Sziget és a Bánki-tó karolta fel. Hat alkalommal látogattak ide külföldi slammerek, legutóbb az USA-ból érkezett Bob Holman és Samantha Thornhill izzított Budapesten, Pécsett és Veszprémben. Számos cikk méltatta előadásukat, akár a magyarokét. Nyugaton a céges bulikon is léphetnek színpadra slammerek, ezt itthon a Djuice kezdte el.
Száz éve a Nyugat irodalmi lap esküdött fel a korszerű, karakán költészet kalandjára. Ugyanezt immár a slam poetry vagány elhivatottsága jelenti.
Angyal Gyula, Szigetszentmiklós

Linket nem tudok adni, mert az olvasók által beküldött írásokat nem archiválják online.

Bejegyzés: Interjú a Kossuth rádióban

INDIANA_ 2010.08.02. 09:11:26

hali...valami info hogy mikor hánykor hogy kapunk jegyet hogy bonyolodik?

Bejegyzés: EU Trio (Sziget) Slam

Artone 2010.07.19. 23:40:34

@INDIANA_:
Ami azt illeti nem elsősorban rád gondoltam Indi, de sejtem mért vetted magadra. Igazából abszolut nem akartam bíráló lenni se a kezdettel se busával se veled se senkivel, csak nagyon megragadott ez a leves hasonlat :) Nem gondolom hogy kötelező lenne mindenkinek lejárni aki anno itt volt, igazából tényleg kissé pejoratívra sikerült a leírás ezér bocs mindenkitől, már akkor megántam mikor leírtam. De szerintem nagyon feldobná az esteket ha néha akár te is akár mások akik akik már többet tettek le az asztalra eljönnétek párszor. Én aztán végképp nem szólhatok mert én is ritkán járok, csak mivel a fejlődés távlatait és útjait kerestük, ezért rágódtam el ezen. Te sok slam eseményen ott vagy ha nem is a kőlevesben és ez tök jó,és mint tudot lelkes követője vagyok a munkásságodnak, - és ez nem benyalás :) Multkor olyan kevesen voltunk hogy nagyon és ezér is gondolkoztam mi is hiányzik onnan legalábbis nekem. Pacsi.

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező

Id 2010.07.13. 23:31:43

@Angyal Gyula: Haters gonna hate, ahogy mondani szokás, de mit lehet tőlük tanulni? :) Na jó, elkezdtem olvasni a kommenteket, tényleg tanulságosak.

Bejegyzés: Hova tart a magyar slam?

Angyal Gyula 2010.07.11. 22:56:52

@INDIANA_: Indi, szerintem Artone nem feltétlenül rólad beszélt, olvasd végig a hozzá tartozó mondatokat is. Valóban, a 2008. januári indulás óta több régi arc nem látható körünkben, de veled találkoztam személyesen legtöbbször (Pista után) a 2008.jan-szept. időszakos videókban. Igaz, pár alkalommal hiányoztam. De a Fiáth-lányokat, Maszkurát atb. szerintem még nem volt szerencsém személyesen látni. De ők már ismertek voltak akkor is a zenei életben.
Indi b.meg, én szoktam olvasni néha a blogodat, és a verseid alapján költő vagy. Nem a versírási gyakoriság tesz valakit költővé. Mert ha azok gyenge izék, akkor annyi. Volt hogy másfél hónapig nem írtam, mert nem éreztem elég életerősnek a felbuggyanó sorokat.
Abszolút igaz, hogy nem szabad segget nyalni, bizonyos ajtókat viszont érdemes megkaparni. Afféle Dévénynél levőket, új időknek új dalaival. Hogy klasszikust idézzek. Tudjanak rólunk, és eresszenek be, hogy megmutathassunk mit tudunk. Az önkifejezés természetes vágy. Sok üzletembertől, menedzsertől, egyéb "meg-tudom-csinálni" embertől olvastam, hogy ha kidobták az ajtón, bemászott az ablakon. Bár annyira nem vagyok nyomulós, de egy kicsi ebből a hozzáállásból rám is jellemző.
Ami viszont a "mindig mással foglalkoztok"-mondatodat illeti, ez nem feltétlenül van így. Pista felvetette hogy osszuk meg véleményeinket és megtettem. A saját hibáimat is felsoroltam. Az általad említett dolgokkal pedig akkor és annyit foglalkoztam.
Én is imádom a slamek hangulatát, persze hogy az egyazon atmoszférában létezés varázsa jelenti a slam poetry hangulatát, a videófelvételek csak fosszíliát jelentenek talán. De nagyon jó fosszíliát, amit lehet linkelve küldeni ide-oda. Vagy éppen mások küldik. Pár hete összefutottam egy zenészhaverrel aki elmondta, hogy a videóimat elküldte pár helyre. A Rockmaratonon őgyelegtem a minap és rám mutatva szól egy csávó a haverjának, hogy "nézd, ez az a költő". Ezek mind jól esnek, de akkor is, egy slamnek megvan az a mentális infernója, amit csak a magunkfajták tudnak.
Emlékeztek, hogy pár hónapja iwiw-körlevelet küldtem a slamről (köztük slammereknek is) és leírtam benne: 2010 a mi évünk lesz? Igazam lett. Jó csárdás-trip ez a pszeudo-Parnasszuson, komáim :-)

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező

Angyal Gyula 2010.07.11. 22:10:19

Találtam egy nagyon érdekes cikket e témában. A címe egyértelmű: "Why I hate spoken word poetry?" Nemcsak fikázásokat és nyilvánvaló ellenszenvet, de értékes gondolatokat is kiolvashatunk.
Az alatta levő hozzászólásokat érdemes böngészni, bár rengeteg és hosszú. Valóban leírják, hogy sokszor a legszimpatikusabb emberek nyernek és nem feltétlenül a jó előadók/költők. Ugyanakkor a pozőrséget is részletesen kitárgyalják. Mivel nálunk még relatíve új és szűk a műfaj, így mindenképpen jó elolvasni mások balfogásait, hibáit, mielőtt elkövetjük a magunkét:
www.paulvermeersch.ca/2008/05/rant-why-i-hate-spoken-word-poetry.html

Bejegyzés: Hova tart a magyar slam?

Id 2010.07.05. 21:44:55

@INDIANA_: Kösz Indi, hogy elmondtad!
Azt szerintem jó lesz, ha mindannyian eszünkbe véssük, hogy attól szép, hogy szép, nem attól, hogy kortárs.

Én vállalom a kritikádat, elég pontos látlelet. Szeretném, hogy jó legyen, amit csinálok, de sosem lehetek teljesen biztos benne. :)
Meg azt is szeretném, ha nem csak az lenne, amit én akarok. Ezért nagyon örülök, hogy veszitek a fáradságot, és elmondjátok a véleményeteket. Nyilván nem tetszhet mindig minden mindenkinek, de azért lehet rá törekedni. Biztos vagyok benne, hogy a közönség csak profitálhat abból, ha mi megtaláljuk a "számításunkat" a havi slameken.

Van rá igény, hogy ismerjük meg jobban a költészetet, a színpadi mesterséget és magát a slamet külföldi példák alapján. Nem azt mondom, hogy másoljunk másokat, azt mondom, hogy tanuljunk. Van az a mondás, hogy nem az számít, amit eddig megtettél, hanem amit ezután megtehetsz.

A slamben az a szép, hogy a szó elszáll. Persze meg lehet nézni videómegosztón vagy éppen DVD-n, ha összejön, de ennek a műfajnak istenigazából élőben van varázsa. Azok a pillanatok, amikor együtt hozol létre valamit a Trio Midnighttal vagy a Bornaival vagy épp csak ott állsz egy mikrofon mögött a szavaiddal, szemben a közönséggel, és a végén nem szemben álltok, hanem egy térben, egy közegben, és olyan, mintha az ő szavaikat mondanád ki. Akkor nagy az üdvrivalgás a végén.

Indi, te tudod ezt. Van, aki még nem, és van, aki nem is fogja megtudni. Ez természetes, de törekedni lehet, és szerintem kell is. Paccs.

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező

INDIANA_ 2010.07.05. 17:38:10

ja és bocs a helyesirási hibákért, vagy 40 van benne. csak hulla vagyok

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező

INDIANA_ 2010.07.05. 17:36:57

haliho.
hát végigpörgettem itt a pár bekezdés nem sporoltatok fiuk a szavakkal, igaz a tintából se szoktatok.
pár észrevétel (kizárolag előadó szemmel) a dolgokrol amik itt elhangoztak, és a magyar slammel kapcsolatban a véleményem. már ha érdekel valakit.:)

Én rendkívül szkeptikus, nagyon kritikus vagyok mindennel amiben én tevékenyen részt veszek. meg mondom miért, mert látom, mennyire nehéz. ha jazz gitáros lennék akkor azt sohajtanám ki cserepes számból hajnalba a rakparton hogy "de kurva nehéz a jazz szakma". ehelyett csak a saját side-omrol tudok szolni. ismertek engem, érdekes gyerek vagyok, kommunikativ, szerintem nagy magyar átlagba olvasottnak is mondható, kedves gyerek vagyok. DE. nagyon fontos hogy lássátok az ÉRTÉKÉT annak amit csináltok. mert vannak akik látják, de ővelük nem fog továbbmenni a szekér hanem egy helybe toporog. Arton bátyjám kb 99,9% ban valszeg rolam beszélt hogy nekem nem elég a kőleves. nem erről van szó, hogy nem elég. inkább én nem vagyok elég ahhoz, hogy minden hétre irjak egy verset, kötötten egy témába..egy költőnek jó lehet, de én ehhez kevés vagyok... én nem vagyok költő, és nem vagyok repper, nem vagyok slammer se. előadóművész (művész?) vagyok, és mint ilyen szeretek minél több helyen részt venni, kötöttségek nélkül, élő zenével, énekkel, djvel, reppel, mindegy mit csak sok legyen és az életemet ezzel szinesebbé tudjam. mert CSAK az élet számit. megmondom öszintén, én sose akartam értelmezni a slamet, örülök hogy van valami, amihez hasonlit amit én csinalok. Nagyon nem szeretem az általánositást, és szerintem szembetűnő, hogy nem hordom fent az orromat, ugyanis nincs mire. az emberek szeretik amit csinálok, de ennyi. sose leszek olyan energydrink mint pista, olyan bugóhangú mint danny, olyan laza mint ponzi, olyan költői mint a závadapeti, olyan reppes mint saiid, olyan szinész mint máté, olyan sok verset kivülről tudó mint angyalgyuszi, se olyan őstehetség mint a marci. DE. amit én csinálok, az kurvára eredeti, és erre büszke vagyok. és ez a büszkeség sarkall arra, hogy mindig OTT probáljak lenni, ahol nekem a legjobb. ezért értem el azt mára, hogy engem hivnak, nem én kaparom az ajtót. és nem nyaltam be senkinek. és ez jo.:)
igy léphettem fel eszterházy péter előtt, fábián julival, Bornai Tiborral, Tátraival vagy legutobb a trio mindinghtal. Én nem vagyok Akkezdet Phia, én nem vagyok Petőfi. Én Indi vagyok. ennyi. Sajnos a mai slam élet pont ezekkel a forumhozzászolásokkal van tele. mindig másokkal foglalkoztok (nem rosszindulatbol de igy van) pl: Gyula a pontokkal, az öregúrral, wass albertel, az akphval, fankadelivel, stbstb. Pista ő már kapizsgálja a lényeget, de benne meg a fűtő tenniakarás, és győzniakarás görcsös határozatlanságot és a magabiztosság hiányát szüli, még több impulzusra vágyik, hogy ezt megszüntesse és ez jo. nem kommerszé kell tenni a slammet, de ne legyetek álművészek. a kortárs tánc is akkor szép ha szép, nem attol hogy kortárs. legyetek szabadok, és csinaljatok azt ami jó.

mert.
"when we dance, we dance the Czardas, Two to the left, two to the right"

én a szülinapi köszöntéskor őszintén beszéltem. veletek kezdtem és egy részem mindig ott van. mindenről tudok, és mindennek örülök. mert FONTOS hogy legyen ez. és legyen minél jobb. ha lesz szabadtéri vagy ilyen verselemzős szkript én ott leszek
paccs
indianafrisztájlrepperskepperköltőneklátszótárgyadomb.

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező

Id 2010.07.05. 11:37:04

Ahogy most én látom, nem 3 havonta, hanem hamarosan havonta 3 slam lesz a városban, ami a közönségnek szól. :)

Az U26 frankó volt, de szerintem nem ott kéne berendezkednünk. Valahogy nem érzem, hogy annyira beleillünk a képbe.

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező

Id 2010.07.05. 11:29:35

Prekóval nem is annyira különböző a véleményünk egyébként, mint elsőre tűnik. Isten ments, hogy szavalóverseny vagy felolvasóest legyen a slamből. Tökéletesen egyetértek, hogy sokat javítana az érthetőségen, ha kevésbé csapongó, összeszedettebb, világos üzenetű és tartalmú szövegeket adnánk elő. ÉS valóban, szenvedély és igazi átélés, előadás is nagyon kell még.

Azt is lehet mondani, hogy Shane Koyczan és a világ teteje meg a stadion a cél. Nem is rossz cél ez. Igazat adok abban is, hogy a slam általános népszerűségéhez kellett, hogy lehozza a költészetet az elefántcsont-toronyból. Meg az is, hogy valós, jelen idejű, adekvát problémáknak képes hangot adni úgy, hogy széles körben megértsék.

Amiben nem értünk egyet, az az, hogy most merre kell menni. Én eddig is az organikus fejlődés mellett tettem le a voksom, most is ezt teszem. Ez persze egy illúzió, hiszen nagyon is tudatos döntések kellenek hozzá, de igyekszünk olyan irányt venni, ami természetesen jön.

Most például ott tartunk szerintem, hogy a slamek minősége javul, tehetséges emberek kapcsolódnak be, és ezért más tehetséges emberek is szívesen működnek együtt velünk, vagy slam címszó alatt máshol, másokkal. Például slam színdarab készül a Spidron Műhelyben.

És ez még lesz sokkal jobb is, és itt jön be az építő kritikád, Preko, hogy a szövegen és az előadáson is van mit csiszolni. Ezért mondom én, hogy a műhely az irány, ami jó nekünk, meg az együttműködés minél több, érdekesebb kreatív emberrel. Közel sem jött még el az idő, hogy stadionban gondolkozhassunk, és amilyen színvonal uralkodik a magyar stadionokban (és itt nem focimeccsre gondolok, hanem a tömegkultúrára), arra a színvonalra szerintem egy slammer se vágyjon.

Aztán persze én nem mondhatom meg senkinek, hogy mik legyenek a vágyai. Az enyém az, hogy a slam előremutató, friss, színes, gondolatokban gazdag műfaj legyen.

Van egy olyan gyanúm, hogy még nagyon sokan nem tudnak arról, hogy létezik, hogy lehet űzni, olyanok, akiknek pedig slam színpadokon lenne a helyük.

Úgyhogy nem aggódom. Használjuk ki a pezsgést, ami körölüttünk kialakult, de én azt mondom, hogy ne pusztán a népszerűségünk növelésére, hanem arra, hogy egyre jobb slamet csináljunk.

Bejegyzés: Hova tart a magyar slam?

Preko 2010.07.04. 22:05:17

Örülök neki, hogy beindult a párbeszéd. Bocs hogy kiestem belőle, de kedd óta nem volt netem.

A műhelyszerűség és a több forgatókönyv nagyon jó irány és tényleg szükség van valami reformra. Legközelebb össze kellene szedni, hogy milyen blokkokra van igény és minden estet úgy kezdeni, hogy megszavaztatjuk a "napirendet". Témablokk, szabadblokk, versfelolvasás, egymás előadásának megbeszélése, 10 szavas. Viszont akkor tényleg át kell állítanunk az agyunkat, hogy a Kőleves nem a közönségnek szól, hanem magunknak és a lelkes érdeklődőknek. Aki ott van az legyen nyugodtan megfigyelő, vagy szálljon be ő is, de az estnek nem célja a szervezett szórakoztatás.

Jó lenne viszont egy fix hely Budapesten, ahol ritkábban (mondjuk 3 havonta) lenne egy slam, ami kifejezetten a közönségnek szól. Olyasmi, mint ami a Sirályban meg az U26-ban volt. Az U26-os brigád nyitottnak tűnik, hogy ez folytatódjon. Ti mit gondoltok, alkalmas helyszín lenne erre? Én sok előnyét (profi hangosítás és technika, jó elérhetőség, ...) és hátrányát is (steril berendezés, drága italok, ...) látom.

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező

Angyal Gyula 2010.06.30. 08:52:05

Pista, nincs gond, szerintem félreértettél :-) Amikor reagáltam a mostani posztra, eszembe jutott pár, az előzőhez tartozó gondolat, amit inkább egyetlen blokkba, folytatólagosan írtam meg, mintsem írjak még egy kommentet. Nem veszekszem, mert mint írtam, én lezártam, nincs bennem feszültség :-) A "kerékvágásomból" már kizökkentem, mint ahogy a fenti sorokból is kiolvasható: tudomásul vettem, hogy máshogy működnek bizonyos dolgok, mint ahogy én idealizáltam. A "netes etikett alapja"-szóhármasról annyit csak - hogy ezt az "etikettet" azért hanyagoltam, mert egyetlen tömbben írtam le a gondolataimat. Amikben nem volt támadás. Ennek az egésznek nagyobb a füstje mint a lángja. Nincs bennem negatív irányultság senki iránt, srácok. Béke.

Bejegyzés: Hova tart a magyar slam?

Artone 2010.06.29. 20:07:38

@Id: Teljesen osztom. Nekem totálisan szimpatikus a családias légkör, és az is hogy nyitott és barátságos arcokkal találkozik itt az ember. És valóban benne van mindkét alternatíva a műhely-szerűség spektrumában. Nagyon nem is tennék hozzá semmit, lehet kísérletezgetni majd lent hogy hogyan alakítjuk a műsort.

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező

Id 2010.06.29. 16:59:16

@Angyal Gyula:
A netes etikett egyik alapja, hogy arra a hozzászólásra reagálj, amiben megszólítottak, és ne egy másik posztban. De nem akarok veled veszekedni, mert úgy látom, elbeszélünk egymás mellett, és nincs több energiám, hogy megpróbáljalak kizökkenteni a kerékvágásodból.

Bejegyzés: Hova tart a magyar slam?

Id 2010.06.29. 16:50:23

@Artone:
Épp ezért is szorgalmazom a kreatív műhely dolgot, mert maga a Kőleves nem tud nőni, de ez nem is baj szerintem.
Ahogy eddig is, továbbra is remek lehetőség lesz sokaknak, hogy kipróbálják magukat közönség előtt, méghozzá nyitott és befogadó közösség előtt.
Viszont legyen benne tartalom azok számára is, akik ennél már többet akarnak. Itt lehet kísérletezni, tanulni, fejlődni, ismerkedni. Ha minden jól megy. :)

A több forgatókönyvet teljesen jó ötletnek tartom.

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező

Artone 2010.06.29. 16:39:37

Nem rád gondoltam ne aggódj :) -(Mellesleg így nicknévről nem is tudlak beazonosítani)
Igazából én magam nem voltam ott a kezdeteknél, csak tudom hogy sokan azért nem járnak akik régen nagyon is sokat dobtak az egészen mer már "kicsinek érzik". De nem akarok ebbe belemenni azér is fogalmaztam ilyen ködösen :).. Szal nem ítélek meg senkit azért mer hogy lejár vagy nem jár. magam is ritkán voltam mostanában, mégha szarkasztikusan is hangzott a hasonlatom, csak inkább sajnálkoztam fölötte. De ebbe tényleg nem is akarok belemenni, nem volt túl szerencsés megjegyzés a részemről.

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező

ftomcika · http://blog.hu/user/id/295149 2010.06.29. 16:17:00

"Sajnos vannak akik magukra nézve túl kicsinek érzik már a kőleves tányérját, és csak a nagyobb kondérban főznek, pedig itt vettek kóstolót először..."

Itt rám gondoltál Arton? Mert akkor lehet valamit félreértettél vagy rosszul vezettem le... :(

Semmi gond a Kőleves tányérjának méretével ezt a klasszikus blokkot csak kósza 5letként vetettem fel nem lesz morzsával se kevesebb nélküle a szokásos menü...

Bejegyzés: Slammiség - Urban Superheroes selejtező